פלטת גבינות מציעה מגוון עשיר של טעמים, טקסטורות וניחוחות שמפנקים את חוש הטעם ומרחיבים את הגבולות הקולינריים של כל אחד. כמו כן, היא גם נחשבת בריאה ומזינה מאוד כאשר משלבים פירות וירקות. אך הרכבת פלטת גבינות איכותית ומאוזנת, שבאמת תלהיב את האורחים, אינה תמיד משימה פשוטה והיא דורשת הרבה מעבר להנחת גבינות שונות על מגש – נדרשים גם מחשבה, ידע בסיסי ויצירתיות. במאמר שלפניכם ניתן לכם את כל הטיפים והסודות להרכבת פלטת הגבינות המושלמת שתעניק חוויה קולינרית מטריפה ותשאיר את האורחים שלכם בציפייה לעוד.
בחירת כלי ההגשה
הבסיס לפלטת הגבינות עשוי להיות משטח עץ, שיש, זכוכית או קרמיקה איכותי עליו תניחו את הגבינות ואת התוספות האחרות. חשוב לבחור משטח מספיק גדול שיוכל להכיל את כל המרכיבים בצורה נוחה ומסודרת. משטחי עץ אלון כהים, לוחות הגשה משיש בצבעי לבן, צלחות זכוכית גדולה או צלחת קרמיקה מעניינת הם בחירה מצוינת שתשדרג את המראה המזמין של הפלטה.
בחירת גבינות
הלב של פלטת הגבינות הוא כמובן הגבינות עצמן, והמפתח ליצירת פלטת גבינות נהדרת הוא בגיוון. המדריך לשיטות צלחות מיוחדות, שאפשר ללמוד בלימודי טבחות סוג 1, מסביר כי חשוב לבחור מגוון רחב של גבינות שונות במרקמים, בעוצמות טעם ובדומיננטיות הטעם שונים. גבינות חריפות, מלוחות, ניטרליות, מעודנות, חמוצות ובצבעים שונים יעזרו ליצור חווית טעמים מרתקת ומעשירה. מומלץ לשלב גבינות רכות, חצי קשות, קשות, גבינות כחולות, מלוחות ועדינות, מתוקות ומרירות – שילוב כזה מבטיח שתהיה כמות גדולה של סגנונות וניגודים שונים על הפלטה שיוכלו להתאים לכל חך.
שלבו בין גבינות
גבינות רכות
גבינות רכות כמו פטה, צפתית או גבינת שמנת הן בסיס מצוין, שנותן מרקם קרמי ועדין שנימרח בקלות על לחם או קרקר. הן מתאימות בעיקר כפותחות התיאבון.
גבינות עובש רכות
גבינות עובש רכות צרפתיות כמו קממבר או ברי מציעות טעמים חזקים וארומטיים שיוסיפו עומק מרתק לפלטה. הטעמים הייחודיים והמרקם העשיר שלהן יוצרים חשק לעוד.
גבינות חצי קשות
בקטגוריה זו נכללות גבינות מסורתיות כמו מאסדם הולנדית, גאודה הולנדית, הגבינה הצהובה הישראלית הקלאסית ומוצרלה המציעות מרקם חצי פריך וטעמים מעולים.
גבינות קשות
גבינות קשות קלאסיות כמו פרמזן, קשקבל או גרויר ופרוסות דקות של מנצ'גו ספרדי מוסיפות ניגודיות משובחת של מרקמים קשיחים ועוצמות טעמים חריפות וחזקות.
גבינות כחולות
סוג ייחודי שאסור לפספס הן הגבינות הכחולות, כמו רוקפור צרפתי, גורגונזולה איטלקית והסטילטון האנגלית שמעניקות טעמים עמוקים, תיבול חריף, מלוח ובלתי רגיל.
שמרו על מספר אי זוגי של גבינות
לאחר שבחרתם את הגבינות, חשוב לשמור על מספר אי זוגי של סוגים על הפלטה – לדוגמה 5 או 7 סוגים. מספר אי זוגי זה יוצר מראה סימטרי ומאוזן יותר שנראה יותר מזמין ומושך לעין.
שלבו פירות טריים ויבשים
לצד הגבינות עצמן, חשוב להוסיף מרכיבים משלימים שיעשירו את הפלטה. פירות טריים כמו ענבים, תפוחים ירוקים או תאנים יתנו רכיב צונן ומתוק. לצידם מומלץ גם לשלב פירות יבשים כמו צימוקים, ומשמשים.
שלבו זיתים
גם הזיתים, ירוקים או שחורים, וזיתים ממולאים הם חובה לצד המליחות של הגבינות. הזיתים מעניקים איזון טעמים לחך ואף משדרגים את טעמי הגבינות השונות.
שלבו אגוזים
אגוזי מלך, אגוזי לוז או שקדים גם הם תוספת נפלאה לפלטת הגבינות המוסיפה מרקם לארוחת הגבינות, וכמו כן מדגישה טעמים ייחודיים של גבינות שונות.
לחם כפרי וקרקרים
לחמים כפריים כמו בגט, לחמניות שומשום, לחמי מחמצת או קרקרים (שתוכלו ללמוד להכין לבד בקורס קונדיטוריה סוג 1, ובו תוכלו ללמוד על סוגי בצקים(, יהיו בסיס מצוין לגבינות ולשילוב מרקמים מנצח. לדוגמה גבינה רכה על קרקר קריספי, וגבינה קשה מוגשת על לחם אוורירי.
חיתוך והגשה
סכין לחיתוך גבינות רכות
חשוב להשתמש בסכין נפרדת לחיתוך הגבינות הרכות והעדינות כדי לא לפגוע במרקמן ולשמור על חלקותן. סכין מחוררת וארוכה יכולה להתאים לכך משום שהיא מונעת הידבקות.
סכין לחיתוך גבינות קשות
גבינות קשות דורשות סכין חדה, חזקה וממוקדת יותר שתצליח לחתוך אותן כראוי מבלי ליצור קרעים בגבינה. סכין בעלת להב חד שעליו חריצים תתאים מאוד לפריסת גבינות אלו.
יין ובירה להשלמת החוויה
האלמנטים האחרונים להשלמת חוויית פלטת הגבינות הם שתייה מתאימה. יין אדום רענן כמו קברנה או מלבק, לבנים צוננים כמו שרדונה או סוביניון בלאן יתלוו באופן מצוין למגוון הגבינות. גם בירה כהה ועשירה כמו סטאוט או פורטר תתאים לארוחת גבינות.
לסיכום
הרכבת פלטת גבינות יצירתית ומפנקת היא אומנות בפני עצמה, המשלבת בין בחירה מושכלת של מרכיבים, טעמים, צבעים ועיצוב מוקפד, והכרת עולמות הגבינות המגוונים. כשמצליחים לשלב את כל הרכיבים הנכונים במינונים המתאימים, נוצרת חוויה קולינרית.