ווסאבי: התבלין החריף של המטבח היפני

ווסאבי

ווסאבי הוא מרכיב חיוני במטבח היפני, ובעיקר במנות של סושי וסשימי. רוב האנשים מקשרים את השם ווסאבי לממרח הירוק החריף שמקבלים עם סושי במסעדות, אבל הצמח האמיתי שמאחורי הטעם המיוחד הוא הרבה יותר מורכב ומרתק. ווסאבי אמיתי (Wasabia japonica) הוא צמח נדיר שמקורו ביפן, והייצור שלו מוגבל בשל התנאים הספציפיים הדרושים לצמיחתו. מהו ווסאבי, כיצד משתמשים בו ומהי בעצם המשחה הירוקה שמגישים לנו בסושיות? ריכזנו לכם כאן את כל המידע בנושא.

מהו ווסאבי והיכן הוא גדל?

ווסאבי הוא צמח ממשפחת המצליבים, והוא קרוב משפחה של חרדל, חזרת וכרוב. החלק של הצמח שמשתמשים בו במטבח היפני הוא השורש, שנראה כמו גזע קטן וגדל מתחת לאדמה במשך כשנתיים עד להבשלה. כדי להכין ווסאבי לאכילה מגררים את השורש, ונוצרת משחה בעלת טעם חריף במיוחד. בדרך כלל משווים את הוואסבי לחזרת, אבל הטעם שלו עדין ומורכב יותר.

צמח הווסאבי חי באזורים קרירים ומוצלים עם מקורות מים צמודים. הוא גדל בדרך כלל בעומקי נהרות ובהרים, שם הטמפרטורה קרירה באופן עקבי. מחוזות שיזואוקה ונגאנו ביפן הם בין אזורי הגידול המפורסמים ביותר של ווסאבי, שבהם חוות מיוחדות מגדלות את הצמח בתנאים המתאימים. תהליך הגידול עדין מאוד, שכן הוואסבי דורש תנאים ספציפיים במיוחד כמו מים צלולים, קרים וזורמים וטווחי טמפרטורות מדויקים, מה שהופך אותו לאחד הגידולים היקרים ביותר לגידול – ולאר מכן הוא מתומחר בכ-1,000 ש"ח לקילו.

בשל העלויות הגבוהות שלו, מסעדות בכל העולם משתמשות בתחליף זול יותר, העשוי בדרך כלל מתערובת של חזרת, חרדל, עמילן וצבעי מאכל ירוקים. הווסאבי ה"מזויף" הזה קרוב מאוד ואפילו זהה לטעם של ווסאבי אמיתי, אבל חסרים בו הייחודיות והיתרונות הבריאותיים של הצמח היפני.

שימושים קולינריים לווסאבי

ווסאבי מצטרף בדרך כלל לסושי וסשימי, שם הוא משולב עם דגים טריים כדי להוסיף אלמנט חריף שמעצים את הטעם של המנה. בסושיות רבות השפים יניחו כמות קטנה של ווסאבי בין האורז לדג בעת הכנת הסושי, מה שיאפשר לתבלין להתמזג כמו שצריך עם המנה. השילוב הזה עובד היטב עם סוגי דגים רבים כמו טונה וסלמון, שהם דגים בעלי טעמים עשירים המשלימים את החריפות של הווסאבי.

מעבר לסושי וסשימי, הוואסבי משמש גם ברטבים ומרינדות. במטבח היפני מערבבים אותו עם רוטב סויה כדי ליצור רוטב לטבילה עבור מזונות שונים. בבישול פיוז'ן מודרני, הוואסבי מצא את דרכו למנות ייחודיות כמו פירה ווסאבי, חמאת ווסאבי ואפילו חטיפים בטעם ווסאבי.

השתתפות בסדנת סושי יכולה להיות דרך נהדרת ללמוד כיצד לשלב ווסאבי בהכנת סושי. בסדנה המשתתפים ילמדו כיצד החריפות שלו משדרגת ומבליטה את הטעמים של מרכיבים שונים ויתנסו בעצמם בהכנה של מנות שונות. אפשר גם לערבב ווסאבי עם מרכיבים כמו רוטב סויה וג'ינג'ר כדי ליצור רטבים מרעננים בעלי חריפות מתונה לסלטים ולמנות דגים שונות. שילוב של ווסאבי עם ירקות כמו מלפפון מספק ניגוד מרענן, מה שהופך אותו לתוספת פופולרית למנות קלילות בעלות אופי קיצי.

תחליפים לווסאבי

גידול ווסאבי אותנטי הוא מורכב ויקר, והאמת היא שלא קל למצוא ווסאבי אמיתי מחוץ ליפן. בגלל המצב הזה שפים ובשלנים ביתיים רבים משתמשים בתחליפים המחקים את טעמו כדי ליהנות מהחוויה.

התחליף הנפוץ ביותר הוא חזרת, ירק שורש וקרוב משפחה של הווסאבי. כאשר מערבבים אותה עם חרדל, חומץ וצבעי מאכל ירוקים, החזרת הופכת לעיסה שמזכירה את הטעם והמראה של ווסאבי. לחזרת אין את אותו פרופיל טעמים מורכב של ווסאבי אמיתי אבל היא מספקת חריפות דומה, מה שהופך אותה לחלופה מתאימה לרוב המנות.

חלופה נוספת היא אבקת ווסאבי, שאותה אפשר למצוא בחנויות שונות. האבקה הזו עשויה בדרך כלל מחזרת ואבקת חרדל, בתוספת כמות קטנה של ווסאבי אמיתי. כשמערבבים את האבקה עם מים היא מתגבשת מחדש לעיסה, הדומה בטעמה לממרח הווסאבי המוגש במסעדות.

למי שמחפש חוויה אותנטית, ייתכן שתמצאו בכמה חנויות מקצועיות שורשי ווסאבי טריים או ממרח ווסאבי קפוא, אבל אתם צריכים להיות מוכנים למחיר גבוה במיוחד.

היתרונות הבריאותיים של ווסאבי

לצד השימושים הקולינריים שלו, אנשים אוהבים לאכול ווסאבי ולהשתמש בו בצורות שונות כי יש לו יתרונות בריאותיים שונים. אחד היתרונות הבריאותיים החשובים ביותר של ווסאבי הוא התכונות האנטי דלקתיות שלו. האיזותיוציאנטים שבו עוזרים להפחית דלקת בגוף, מה שהופך את הוואסבי לשימושי במניעת מחלות דלקתיות כמו דלקת פרקים. יש מחקרים בימינו המנסים להוכיח שלווסאבי יש תכונות אנטי-סרטניות, ושהוא מסוגל לעכב את צמיחת התאים הסרטניים בגוף.

ווסאבי הוא גם אנטי-בקטריאלי, ולכן הוא מוגש עם דגים נאים. התרכובות בווסאבי עוזרות להרוג חיידקים מזיקים, מה שהופך אותו לתוספת טבעית ומתבקשת למנות דגים. התכונות האנטי-בקטריאליות יכולות לסייע גם למערכת העיכול על ידי מניעה של צמיחת חיידקים מזיקים במעי. ווסאבי גם עשיר בוויטמינים ומינרלים. הוא מקור טוב לוויטמין C, התומך במערכת החיסון, ולאשלגן, המסייע לווסת את לחץ הדם.

לסיכום

ווסאבי הוא מרכיב ייחודי ומלא טעם שתופס מקום מיוחד במטבח היפני. ווסאבי אמיתי הוא בעל טעם מורכב ועדין, והוא מספק חוויה קולינרית מיוחדת. עם זאת, הוא שורש מורכב לגידול וגם יקר, ולכן ברוב המסעדות שבהן תבקרו יגישו לכם ממרח ירוק הדומה בטעם שלו לווסאבי, אבל לרוב עשוי מחזרת וחרדל (ואולי ממש קצת ווסאבי אמיתי בפנים).

אצלנו במכללת רימונים תוכלו להשתתף בסדנאות בישול מנות מהמטבח היפני, או להירשם לקורס טבחות סוג 1 כדי להתחיל את הדרך שלכם בדרך לקריירה מצליחה בעולם הקולינריה. מוזמנים ליצור איתנו קשר לפרטים נוספים.

 

מאמרים שעשויים לעניין אותך

להוריד לק ג'ל בבית

איך להוריד לק ג'ל בבית?

לק ג'ל הפך פופולרי מאוד בשנים האחרונות בשל העמידות שהוא מספק לציפורניים והעיצובים השונים שאפשר לעשות לו. עם זאת, כשמגיע הזמן להסיר את הלק זו

קרא עוד »
סוגי סושי

סוגי סושי

סושי הוא מהמאכלים המוכרים והאהובים ביותר של יפן, ואנשים בכל רחבי העולם נהנים מהפשטות, מהמגוון ומהטעמים העשירים שלו. כל היופי בסושי הוא שאפשר להכין אותו

קרא עוד »
אנדיב

אנדיב

אנדיב הוא ירק עלים בעל טעם מריר ומרקם קראנצ'י שאפשר להוסיף לסלטים ולמנות שונות. אפילו שהטעם שלו הוא לא בהכרח הפייבוריט של כולם, מומלץ מאוד

קרא עוד »
גלילה לראש העמוד