סוגי אבוקדו: הזנים הפופולריים בישראל

אבוקדו

אבוקדו הוא אחד הפירות הפופולריים ביותר בעולם, האהוב בזכות המרקם הקרמי והשימושים הרבים שלו. זה לא משנה אם מכינים ממנו גוואקמולי או מורחים אותו על טוסט, יש לו טעם ויתרונות תזונתיים שהופכים אותו למצרך בסיסי במטבחים שונים. יש כמה סוגים של אבוקדו הנמכרים בארץ, הנבדלים זה מזה בטעמם, בגודל שלהם, במרקם ובהרכב התזונתי. אז איזה מהסוגים הוא האהוב עליכם? הינה כל הפרטים על הסוגים השונים שאפשר לקנות כאן.

היסטוריה קצרה של האבוקדו

ההיסטוריה של האבוקדו מתחילה לפני אלפי שנים. מקורו בדרום מקסיקו, שם הוא מעובד כבר יותר מ-5,000 שנים. האבוקדו תורבת לראשונה על ידי האצטקים, שכינו אותו "ahuacatl". משמעות המילה היא אשך, והם קראו כך לפרי בגלל הצורה שלו ובגלל האמונה שאכילה של אבוקדו נותנת סגולות מיניות.

האבוקדו עשה את דרכו לשאר העולם כשהובא לאירופה על ידי מגלי ארצות ספרדים במאה ה-16. מאז הוא הפך לפרי אהוב ברחבי העולם ובייחוד בתזונה הים תיכונית, המשתמשת באבוקדו בזכות הערכים התזונתיים שלו וההתאמה שלו למנות ומרכיבים אחרים במטבח. כיום מגדלים אבוקדו במדינות רבות כמו מקסיקו, ארצות הברית, ישראל וספרד.

היתרונות התזונתיים של אבוקדו

לאבוקדו יש פרופיל תזונתי עשיר. הם עשירים בשומנים חד בלתי רוויים בריאים, אשר מועילים לבריאות הלב. הם גם מספקים ויטמינים ומינרלים חיוניים כמו ויטמין E ויטמין K, אשלגן וחומצה פולית. אבוקדו מכיל גם סיבים תזונתיים, המסייעים לעיכול ומקדמים תחושת שובע. למרות תכולת הקלוריות הגבוהה שלו, אבוקדו נחשב מזון עשיר בחומרים מזינים, מה שהופך אותו לבחירה מושלמת עבור דיאטות שונות, כולל דיאטות דלות פחמימות וקטוגניות. הפרי הזה מכיל גם נוגדי חמצון כמו לוטאין, החשובים לבריאות העין.

מוכנים להכיר מקרוב את סוגי האבוקדו השונים שמגדלים ומוכרים בארץ? הינה הרשימה:

אבוקדו האס

מאפיינים

אבוקדו האס הוא אולי הזן המוכר ביותר בעולם כולו. הוא הגיע אלינו מקליפורניה, שם בשנות העשרים של המאה הקודמת דוור ששמו רודולף האס גילה את עץ האבוקדו הזה בחצר האחורית שלו. אבוקדו הוא בגודל קטן עד בינוני עם קליפה גבשושית, ירוקה כהה עד כמעט שחורה כשהוא בשל. הבשר בפנים קרמי, עם טעם אגוזי עשיר. סוג זה הוא גם עמיד לאורך זמן בהשוואה לסוגים אחרים, מה שהופך אותו לאופציה פופולרית בחנויות ובשווקים.

עונה

בחלק מהמקומות בעולם קוטפים אבוקדו האס לאורך כל השנה. בישראל מגדלים אבוקדו האס, ועונת הקטיף שלו במדינה היא בדרך כלל בחודשי החורף, בין ינואר לאפריל.

אבוקדו אטינגר

מאפיינים

אבוקדו אטינגר הוא זן מוכר פחות אך מוערך מאוד בזכות טעמו העדין ומרקמו הרך. זהו זן שפותח ממש כאן בישראל, והוא גדל היום במקומות שונים בעולם. אבוקדו אטינגר הוא בצורת אגס עם עור דק, מבריק ובצבע ירוק בהיר, שנשאר ירוק גם כשהוא בשל. הבשר בפנים חיוור וחמאתי, אם כי הוא בעל מרקם קרמי קצת פחות מאבוקדו האס. למרות מרקמו העדין, אבוקדו אטינגר מציע טעם מרענן ומעט מתוק, מה שהופך אותו למתאים במיוחד לסלטים או לממרחים טריים. בגלל טעמו המתון, הוא משתלב היטב עם מרכיבים במנות טריות ופשוטות כמו טוסט אבוקדו בסגנון ים תיכוני, סלטים או מאכלים ישראליים אחרים שאנחנו אוהבים. מתיקותו העדינה משלימה גם מאכלים מלוחים יותר. זהו האבוקדו המושלם למי שמעדיף פרי קליל יותר ושומני פחות.

עונה

עונת הקטיף של אבוקדו אטינגר מתחילה בסוף ספטמבר ונמשכת עד אמצע דצמבר. הוא בדרך כלל בין הסוגים הראשונים הזמינים בתחילת העונה של האבוקדו.

אבוקדו פינקרטון

מאפיינים

אבוקדו פינקרטון הוא אבוקדו גדול יחסית ובעל צורה מוארכת. יש לו קליפה עבה ומחוספסת בצבע ירוק, אבל הוא לא הופך לשחור בבשלות כמו אבוקדו האס אלא רק מתכהה קצת. לאבוקדו פינקרטון יש גלעין קטן יותר בפנים, מרקם קרמי וטעם חמאתי. אבוקדו פינקרטון עשיר בשמן, מה שמקנה לו טעם עשיר יותר ומרקם חלק יותר בהשוואה לסוגים אחרים.

עונה

אבוקדו פינקרטון נקטף בדרך כלל בחודשי החורף בערך באמצע עונת האבוקדו, וחיי המדף שלהם טובים.

אבוקדו ריד

מאפיינים

אבוקדו ריד הוא זן גדול ועגול שיש לו קליפה חלקה ועבה ובשר קרמי. אבוקדו ריד נשאר בצבע ירוק בוהק גם כשהוא בשל לחלוטין. המרקם שלו עשיר וחמאתי, עם טעם אגוזי קצת.

עונה

אבוקדו ריד מבשיל בדרך כלל בין החודשים אפריל ליולי, והוא מהאחרונים בעונה.

שימושים לאבוקדו

אפשר להשתמש באבוקדו במגוון צורות, ולשלב אותו בכל מיני מנות ממטבחים שונים. אפשר להשתמש בו טריים כמו שהם בסלטים, בכריכים או כתוספת לטוסט. אבוקדו הוא רכיב בסיס בגוואקמולי, מטבל מקסיקני העשוי ממחית אבוקדו, ליים ותבלינים. נוסף על כך, אפשר לערבב אותו בשייקים לתוספת מרקם וערכים תזונתיים, או להשתמש בו במאפים כתחליף בריא יותר לחמאה. אבוקדו הוא רכיב נפוץ גם בסדנת סושי להכנת רולים טעימים או כבסיס לקינוחים טבעוניים.

לצד השימושים הקולינריים, לאבוקדו יש גם שימושים בטיפוח העור. השמן המופק מאבוקדו עשיר בוויטמינים ובנוגדי חמצון, מה שהופך אותו למרכיב פופולרי בתכשירי לחות, במסכות שיער ובמוצרי טיפוח אחרים.

לסיכום

אבוקדו הוא פרי מזין שאפשר להשתמש בו בכל מיני צורות ומנות, וכל זן שלו מציע טעמים ומרקמים ייחודיים. אם אתם משתמשים בו בסלטים, במטבלים או בשייקים, בקורס אפייה למתחילים או סתם כשאתם מבשלים בבית, היתרונות הבריאותיים והגמישות הקולינרית שלו הופכים אותו לתוספת חשובה לכל תפריט תזונה.

מאמרים שעשויים לעניין אותך

קרמבולה

קרמבולה – פרי הכוכב

קרמבולה (או פרי הכוכב) הוא פרי טרופי שהפך לפופולרי בגלל הטעם והצורה המיוחדים שלו. הוא פרי עשיר ברכיבים תזונתיים טובים שכדאי לאכול, ועל הדרך נהנים

קרא עוד »
גלילה לראש העמוד