מלון הוא פרי קיץ טעים ואהוב, המציע פינוק מרענן ומתוק שאפשר ליהנות ממנו במגוון צורות, מפרוסות טריות ועד שייקים מגוונים. בחירת המלון המושלם יכולה להיות מאתגרת קצת אם אתם לא יודעים מה אתם צריכים לחפש, ובדיוק בשביל זה הכנו לכם מדריך מפורט שיעזור לכם להכיר טוב יותר את הפרי ולדעת איזה פרי בשל ומוכן כשאתם מגיעים לסופר או לירקן.
העונה של המלונים
מלונים גדלים באביב, בקיץ ולרוב גם בסתיו, ועונת השיא משתנה לפי סוג המלון (קנטלופ, טל הדבש ועוד) ואזור הגידול. עם זאת, ברוב המוחלט של המקרים הפירות הבשלים ביותר מגיעים אלינו בקיץ, ולכן אפשר ליהנות ממלון עסיסי וטעים וגם מאחיו האבטיח לכל אורך הקיץ הישראלי הלוהט.
איך בוחרים מלון לפי הריח?
אחת השיטות האמינות ביותר לקבוע אם המלון בשל היא על ידי הריח שלו. מלון בשל צריך להיות בעל ניחוח מתוק וריחני מקצה הגבעול. כשאתם קונים מלונים, אתם יכולים להריח בעדינות את האזור שדרכו המלון היה מחובר הגבעול. אם למלון יש ניחוח חזק ומתוק, יש סיכוי טוב ואפילו מצוין שהוא בשל ומוכן לאכילה. מצד שני, אם יש ריח חלש או שאין למלון ריח בכלל, יכול להיות שהוא צריך עוד קצת זמן כדי להבשיל. שיטה זו שימושית במיוחד עבור מלונים כמו קנטלופים וטל דבש, שלהם יש ריח מתוק ייחודי.
איך לבחור מלון לפי צבע?
אם אתם לא מצליחים או לא יכולים להריח את המלון כדי לבדוק את הבשלות שלו, גם הצבע החיצוני שלו יכול לתת לכם רמז בנושא הבשלות. אצל האבטיח, אם יש לו צבע ירוק עמוק ואחיד וכתם צהוב על חלקו התחתון זה אומר בדרך כלל שהוא בשל, ולכן אתם צריכים לדעת גם איך מלונים בשלים נראים כדי לבחור אותם נכון. מלונים מסוג קנטלופ צריכים להיות בעלי קליפה זהובה ומרושתת בלי גוונים ירוקים. מלון טל הדבש הוא הטוב והבשל ביותר כאשר הקליפה שלו הופכת מגוון ירקרק לצהוב שמנת. צבע הוא לא רק סימן לבשלות אלא גם לתקינות של המלון. מלונים עם צבע אחיד ובלי פגמים הם לרוב במצב טוב יותר.
איך לבחור מלון לפי משקל וצליל?
מלון בשל צריך להרגיש כבד לגודלו, מה שמעיד על כך שהוא מלא מיץ ובשיא בשלותו. כשאתם בוחרים מלון, הרימו אותו והשוו את משקלו למלונים אחרים באותו הגודל. המלון הכבד יותר הוא ככל הנראה הבשל והעסיסי יותר. תוכלו גם לבדוק את המלון על ידי הקשה עדינה עליו. מלון בשל יפיק צליל עמוק וחלול, ומלון לא בשל או בשל מדי ישמיע צליל שטוח. שיטה זו נפוצה עבור אבטיחים אך אפשר ליישם אותה גם על זני מלון שונים.
איך לאחסן מלון?
אחסון נכון חשוב לשמירה על הטריות והטעם של המלון שלכם. אם אתם מתכננים לצרוך את המלון תוך כמה ימים, אפשר לאחסן אותו בטמפרטורת החדר. זה יאפשר לפרי להמשיך להבשיל ולפתח את הטעם המלא שלו. לאחר שאתם חותכים את המלון, עטפו את החתיכות בניילון נצמד או הניחו אותן בכלי אטום ואחסנו אותן במקרר. זה ישמור על המלון טרי עד חמישה ימים.
אחסון יעיל של פירות וירקות הוא המפתח להארכה של תוחלת החיים שלהם. חשוב לדעת כיצד לאחסן מלונים כראוי כדי להימנע מקלקול מוקדם ולשמור על הטעם המתוק והעסיסי שלהם.
ואם הוא עייף… הקפיאו אותו
אם המלון שלכם כבר לא טרי ואתם רוצים להימנע מבזבוז ומזריקה לפח בטרם עת, הקפאה היא אופציה נהדרת. חתכו את המלון לחתיכות קטנות ופרסו אותן על תבנית אפייה להקפאה בנפרד. לאחר ההקפאה, העבירו את החתיכות לשקית או לקופסה שאפשר לאחסן במקפיא. חתיכות מלון קפואות הן בחירה מושלמת לשייקים, לסלטי פירות, להכנת מתוקים שונים (קונדיטוריה, או מגדנאות בעברית) או סתם כנשנוש מרענן. שיטת שימור זו מבטיחה שתוכלו ליהנות מטעמו המתוק של המלון זמן רב לאחר שקניתם אותו ואחרי שהוא סיים להבשיל.
הקפאה היא דרך מצוינת לשמר את הטריות של מלונים, בייחוד עבור מי שקונה בכמויות גדולות או מגדל מלונים משלו. על ידי שימוש בשיטות אחסון פירות וירקות שהן יעילות, תוכלו להפיק את המרב מהתוצרת שלכם ולהפחית את בזבוז המזון.
לסיכום
בחירת המלון המושלם דורשת שילוב של ידע וכמה בדיקות פשוטות שאתם יכולים לעשות במהלך הקנייה. אתם יכולים לבדוק את המלון לפי הצבע של הקליפה, הצליל שהוא עושה כשאתם מקישים עליו, הריח שלו והמשקל שלו כדי לדעת אם הוא עסיסי ומוכן לאכילה או שהוא צריך עוד כמה ימים להבשלה. במקביל לכך, חשוב שתדעו גם איך לאחסן את המלון שלכם בבית כמו שצריך, בין שאתם רוצים לאכול אותו בימים הקרובים או לאחסן אותו לטווח ארוך כדי להשתמש בו בשייקים, בסלטים או סתם לאכול אותו מחוץ לעונה. אצלנו באתר תוכלו לקרוא מידע מעניין ושימושי על פירות וירקות שונים וגם על תוכניות הלימוד השונות של מכללת רימונים, למשל קורס קונדיטוריה, קורס בישול, קורס חיתוך פירות ועוד, שיעזרו לכם לצבור ניסיון וביטחון במטבח.