הם קריספיים, מלאים בכל מיני מילויים טעימים ותמיד משאירים טעם של עוד – בלינצ'ס הם מאכל שאפשר להכין בכל מיני צורות כדי שכולם ייהנו ממשהו מתוק (או מלוח) וטעים על הצלחת. אז מהו הסוד מאחורי הפנקייק הדק הזה, ואיך גם אתם יכולים להכין בלינצ'ס מושלמים אצלכם בבית? כל המידע והמתכונים נמצאים כאן.
מה זה בלינצ'ס?
בלינצ'ס הם סוג של פנקייק דק שבדרך כלל ממולא במילוי מתוק או מלוח ולאחר מכן מקופל או מגולגל ומוחזר למחבת לטיגון נוסף. בניגוד לפנקייק רגיל, הבלינצ'ס דקים וגדולים יותר, והמרקם שלהם דומה יותר לזה של קרפ צרפתי. הטעם הנייטרלי של הבלינצ'ס עצמם מאפשר לכם למלא אותם בכל מיני מילויים ולהפוך אותם למנה מתוקה, מלוחה או חמצמצה לפי הטעם שלכם, והם יכולים להתאים לארוחות ולאירועים שונים.
מקור השם בלינצ'ס
המילה בלינצ'ס מגיעה אלינו מהיידיש כגלגול של המילה הרוסית "בליני" (או בלין ביחיד) שמתארת את המנה. זוהי מנה נפוצה במטבחים של מדינות מזרח אירופה והאזור כמו רוסיה, אוקראינה, גאורגיה, רומניה ועוד.
היסטוריה
בלינצ'ס היה מצרך מרכזי במטבח היהודי, בייחוד בקרב יהודים אשכנזים במזרח אירופה. הקהילות האלה נהגו להכין בלינצ'ס לאירועים מיוחדים ולחגים כמו שבועות, שבהם נהוג לאכול מאכלים חלביים ומתוקים. הפופולריות של בלינצ'ס התפשטה כאשר היהודים שהיגרו הביאו את המסורות הקולינריות שלהם לחלקים אחרים של העולם, כולל צפון אמריקה. היום בלינצ'ס הם קינוח ישראלי נפוץ, ואפשר למצוא בארוחות של משפחות יהודיות ממוצא מזרח אירופאי (ולא רק) בלינצ'ס בשבועות, בחנוכה או בכל יום שבו מתחשק למישהו מבני המשפחה פנקייק דק וטעים.
מרכיבים לבצק בלינצ'ס
כדי ליצור את בצק הבלינצ'ס המושלם, אתם צריכים כמה מרכיבים פשוטים ליצירת הבלילה:
- קמח – קמח חיטה או כוסמת מספק מבנה וגוף לבלילה
- ביצים – מוסיפים עושר ועוזרים לאחד את המרכיבים
- חלב או מים – ליצירת מרקם חלק לבלילה שקל למזוג
- מלח – משפר את הטעם הכללי
- חמאה או שמן – משמשים לבישול הבלינצ'ס, ועוזרים ליצור בצק בעל צבע זהוב ומרקם פריך
שלבי ההכנה
להכנת בלינצ'ס גבינה יש כמה שלבים. הינה מדריך שלב אחר שלב ליצירת הפינוק הטעים הזה:
- מכינים את הבלילה – מערבבים בקערה קמח, ביצים, חלב (או מים) וקורט מלח. ערבבו את המרכיבים עד לקבלת תערובת חלקה בלי גושים. תנו לבלילה לנוח כ-30 דקות כדי לאפשר לקמח להתייבש לחלוטין
- מטגנים את הבלינצ'ס – מחממים מחבת נון סטיק או מחבת קרפ על אש בינונית. משמנים קלות את המחבת בחמאה או בשמן. יוצקים כמות קטנה של בלילה לתבנית ומוודאים שהבלילה מכסה באופן שווה את המחבת. מטגנים דקה או שתיים עד שהקצוות מתחילים להתרומם והתחתית קיבלה גוון זהוב. הפכו את הבלינצ'יק בזהירות ובשלו את הצד השני במשך 30 שניות נוספות
- מכינים את המילוי – בזמן שהבלינצ'ס מתבשלים, מכינים את מלית הגבינה. אפשר להשתמש בגבינת ריקוטה או גבינת כנען, סוכר, תמצית וניל וקורט מלח. מערבבים עד לקבלת תערובת אחידה וקרמית
- ממלאים את הבלינצ'ס – מניחים כפית ממילוי הגבינה במרכז של כל אחד מהבלינצ'ס. מקפלים את הדפנות מעל המילוי, ואז מגלגלים כדי לעטוף היטב את הגבינה
- מטגנים קצת שוב – מחממים חמאה או שמן נוספים במחבת. מניחים בה את הבלינצ'ס הממולאים ומבשלים עד להזהבה ופריכות, כ-2 או 3 דקות לכל צד. מומלץ להגיש חם
מילויים אפשריים לבלינצ'ס
גבינה היא מילוי קלאסי עבור בלינצ'ס, אבל יש עוד אפשרויות טעימות רבות אחרות שאתם יכולים להשתמש בהן:
- מילויים מתוקים – פירות טריים, גבינת שמנת ממותקת, שוקולד או נוטלה
- מילויים מלוחים – פטריות ובצל מוקפצים, תרד וגבינת פטה או סלמון מעושן עם גבינת שמנת
תוספות מומלצות
כדי לשדרג את החוויה של הנאה מבלינצ'ס גבינה, הינה כמה תוספות שכדאי לכם להשתמש בהן:
- פירות טריים – פירות יער, בננות חתוכות או פלחים של פירות הדר מוסיפים ניגוד מרענן
- רטבים – ריבת פירות חמה, רוטב פירות יער או רוטב שוקולד משפרים את פרופיל הטעם של המנה
- קרמים – קצפת, קרם פרש או קצת יוגורט יווני יוסיפו טעם עשיר
- אגוזים – אגוזי מלך, שקדים או אגוזי פקאן קצוצים לתוספת קראנצ'ית
מתכון לבלינצ'ס גבינה לבנה משף טטיאנה ליפשיץ
רוצים להכין בלינצ'ס של אלופים? הינה המתכון של השפית טטיאנה ליפשיץ שאסור לכם לפספס:
מצרכים לבלינצ'ס:
- 210 גרם קמח לבן
- 12 גרם סוכר
- קורט מלח
- 350 מ"ל חלב
- 2 ביצים
- 3 כפות שמן
למלית גבינה לבנה:
- 250 גרם גבינת כנען
- 25 גרם סוכר
- גרידת לימון מלימון אחד
אופן ההכנה:
- מערבבים היטב את הגבינה עם גרידת לימון וסוכר ומניחים בצד
- מערבבים את כל החומרים היבשים והביצים של הבלילה בקערה
- מוסיפים חלב בהדרגה עד שמגיעים למרקם דליל
- מחממים את המחבת ומשמנים בעזרת מברשת
- יוצקים על מחבת מצקת אחת של בלילה ומפזרים אותה לשכבה דקה ואחידה
- מחכים שיהיה מוכן מצד אחד ולאחר מכן הופכים לצד השני לכמה שניות ומורידים מהמחבת
- ממלאים את הבלינצ'ס במלית המוכנה ומגלגלים או מקפלים לצורה שתבחרו (מלבן/משולש/צינורית)
מומלץ לאחר הקיפול לטגן את הבלינצ'ס קלות על מחבת על מנת לקבל קריספיות וצבע זהוב. מגישים לצד ריבה, מייפל או שמנת חמוצה.
טיפים לשדרוג המנה
לקראת סיום, הינה עוד כמה טיפים לשדרוג הבלינצ'ס השלכם:
- משדרגים את הבלילה – הוסיפו לבלילה מעט תמצית וניל או קורט קינמון לתוספת טעם
- השתמשו במרכיבים איכותיים – בחרו בגבינה איכותית ובמרכיבים טריים כדי להכין בלינצ'ס טעימים במיוחד
- יצירתיות במילויים – נסו להכין מילויים חדשים וייחודיים לבלינצ'ס כדי לבדוק מה מתאים ומה פחות
- קשטו בצורה יצירתית – השתמשו בפרחים אכילים, בעשבי תיבול טריים או באבקת סוכר כדי לקשט את הבלינצ'ס
- לימודי קונדיטוריה – אתם יכולים להירשם לקורס קונדיטוריה למתחילים או קורס מגדנאות כדי להכיר מקרוב את סודות המקצוע וללמוד מגוון נושאים, ובהם הכנת בלינצ'ס ופינוקים טעימים אחרים
לסיכום
בלינצ'ס גבינה הוא מנה טעימה מאוד שאפשר להכין איך שאתם רוצים ולמלא בכל מיני מילויים מעניינים. אפשר ליהנות מהם בארוחת בוקר, בבראנץ' או בארוחת חג, וכל אחד יכול למצוא לעצמו את המילוי המושלם, שיכול להיות מתוק או מלוח. אצלנו באתר תוכלו לקרוא עוד מידע על מאכלים וקינוחים שונים, על קורסים ברמות שונות מרמת מתחילים ועד קורס טבחות סוג 5, ועוד מידע חשוב על עולם הבישול והאפייה.