סוגי גבינות ישראליות

סוגי גבינות ישראליות

אפשר להגיד על מדינת ישראל הרבה מאוד דברים, אבל דבר אחד בטוח אפשר לומר לטובה: המטבח הישראלי הוא עשיר ומזמין, ממש כמו התרבות הקולינרית שהתפתחה כאן במהירות שיא במשך פחות משמונה עשורים מקום המדינה. ובפרט, נראה שהישראלי הממוצע מאוד אוהב את הגבינות, במאפים, בסלטים או סתם כך עם לחם וחביתה בארוחת הערב. במשך השנים, הפכו כמה סוגי גבינות מהעולם לישראליות לכל דבר ועניין, כאלה שאפשר למצוא בקלות בכל סופר ומכולת וגם במקררים של אנשים. אם גם אתם מעריכים גבינה טובה, אנחנו כאן כדי לסקור את הגבינות האלו ולהכיר את המקור והמסע שעברה כל גבינה לפני שהפכה להיות גבינה ישראלית.

 

סוגי גבינות ישראליות נפוצות

 

גבינת צפתית

גבינה צפתית היא אחת מגאוות המטבח הישראלי עם היסטוריה מרשימה שמתחילה אי שם בצפת של 1840. מדובר בגבינה מלוחה חצי קשה שמייצרים מחלב כבשים בתהליך מסורתי ששומר על הטעם הייחודי עד היום. גם כיום, ייצור הגבינה נעשה על ידי צאצאיהם של יצרני הגבינות המקוריים, מה שמוסיף ניחוח אותנטי ותחושת שורשיות. הגבינה הצפתית לא רק משמרת מסורת קולינרית עתיקה, אלא גם משתלבת נהדר בשלל מאכלים במטבח הישראלי. בלי ספק, גבינה ישראלית אסלית מעולה.

 

לבנה

לבנה היא גבינה מסורתית עם שורשים עמוקים שמגיעים מהמטבח המזרח תיכוני. אהובה במיוחד בזכות הטעם החמצמץ והמרקם הקרמי. הגבינה מיוצרת מהתססה של יוגורט או חלב, דבר שיש לו יתרונות בריאותיים לצד יתרונות מובהקים של טעם ייחודי. הרבה פעמים מגישים אותה לצד שמן זית וזעתר עם פיתות חמות או ירקות טריים. הלבנה מתאים גם כממרח, גם כבסיס למנות שונות וישדרג כל ארוחה עם נגיעה ים תיכונית אותנטית. בדיוק בגלל זה, אם תבחנו את עשרת המאכלים הכי ישראלים, תראו בקלות איך לבנה משתלב מצוין עם רובם.

 

גבינות עיזים

גבינות עיזים הן כוכבות של ממש במטבח החלבי בזכות הטעם הייחודי שלהן והמנעד הרחב של המרקמים. לרגישים לחלב שווה לדעת שהן נחשבות לעדינות יותר לעיכול ומתאימות למי שמחפש חלופה טובה. גבינות עיזים משתלבות נהדר במגוון מתכונים, מסלטים ועד פיצות והן מהוות מרכיב משמעותי במטבח האיטלקי המסורתי. אם תחליטו להעניק לעצמכם סדנת בישול איטלקי, תגלו שגבינות כמו ריקוטה ופקורינו מחלב עיזים הן בסיס למנות קלאסיות מעולות ומוסיפות ניחוח וטעם ים תיכוני מובהק לכל ארוחה.

 

גבינת חלומי

גבינת חלומי היא גבינה חצי קשה שמקורה בקפריסין שהמאפיין העיקרי שלה ומה שהפך אותה למפורסמת ואהובה כאן בישראל, הוא היכולת שלה לשמור על הצורה גם בטיגון או צלייה. היא עשויה בדרך כלל מתערובת של חלב עיזים, כבשים ולעיתים גם פרות, בעלת טעם מלוח עדין ומרקם אלסטי אך יציב. גבינה שמככבת כאן בישראל בסלטים, כריכים או אפילו סתם ככה כנשנוש על הגריל. חלומי היא בחירה מושלמת אם רוצים להוסיף טוויסט מיוחד וטעים לכל ארוחה, גם פשוטה וגם חגיגית.

 

גבינה בולגרית

גבינה בולגרית היא גבינה מלוחה חצי רכה שמקורה במזרח אירופה ובמדינות הבלקן, בייחוד בולגריה. היא מיוצרת מחלב פרה, עזים או כבשים ויש לה טעם מלוח ומרקם חלק ועדין (הגבינה מתיישנת במלח, מה שמקנה לה את הטעם הייחודי). הגבינה הבולגרית נפוצה במגוון מאכלים ים-תיכוניים כמו סלטים, פיתות, מאפים ומנות חמות. היא משתלבת נהדר עם ירקות טריים, זיתים ושמן זית וניתן גם להשתמש בה למילוי במאפים (חלקי מהתכנים של קורס אפייה למתחילים עוסקים גם בנושא של שילוב גבינות במאפים).

 

גבינה צ'רקסית

גבינה צ'רקסית היא גבינה רכה ומלוחה שמקורה בחבל הקווקז. היא עשויה מחלב פרה או עיזים ויש לה טעם מלוח ועדין עם מרקם רך ומעט פירורי. הגבינה נחשבת לאחת מהגבינות המסורתיות של העם הצ'רקסי ומכונה גם הגבינה של הרועים בזכות השיטה המסורתית בה היא מיוצרת. היא נפוצה בעיקר במטבחים הצ׳רקסי והאוזבקי ואהובה על כלל הישראלים בזכות הטעם הנפלאה שלה. משתלבת נהדר במאכלים שונים כמו סלטים, פיתות וגבינות ממולאות, בעיקר מאכלים עם טעמים ים תיכוניים מובהקים.

 

איך לבחור סוג גבינה ישראלית שמתאימה לכל מתכון?

בחירת הסוג של גבינה ישראלית שמתאימה לכל מתכון תלויה בסוג המנה ובאופי הטעמים שנרצה להוציא ממנה. גבינות ישראליות מציעות מגוון רחב של אפשרויות, כל אחת עם טעמים ומרקמים שונים שיכולים להעשיר כל ארוחה. הנה כמה כללי אצבע חשובים ששווה לאמץ:

 

  • סלטים: לסלטים טריים וקלילים כדאי לבחור בגבינות רכות עם טעמים עדינים כמו גבינה בולגרית או גבינת ריקוטה. גבינה בולגרית תשלב נפלא עם ירקות טריים, זיתים ושמן זית. גבינות צאן כמו גבינת עזים או בקר, מציעות טעמים חזקים יותר ויכולות להוסיף טוויסט לסלטים עשירים יותר כמו סלט טאבולה או סלט ירוק עם אגוזים ופרי.
  • אפייה: באפייה, גבינות חצי קשות וקשות כמו גבינה צהובה או גבינת פטה הן הבחירה המושלמת. גבינות כאלו מותכות בצורה טובה ומעניקות מרקם מיוחד למאפים, פיצות ואפילו קינוחים. בנוסף, כשמדברים על אפייה של קינוחים ופשטידות, גבינות רכות כמו גבינה לבנה, ריקוטה וקרם פרש יתחברו מצוין.
  • גבינות שהולכות עם יין: כשאתם מגישים גבינות לצד כוס יין, חשוב להתאים את הסוג של הגבינה לאופי של היין. גבינות רכות כמו גבינת שמנת או גבינה צפתית ילכו נהדר עם יין לבן קליל. גבינות חזקות יותר כמו פקורינו או גבינת עיזים הולכות מצוין עם יין אדום. כדאי תמיד לשלב כמה סוגים כדי ליצור חווית טעמים מגוונת.

 

לסיכום

עם תרבות קולינרית כל כך עשירה, זה בהחלט לא מפתיעה שכמה וכמה סוגי גבינות כבר עשו עלייה והפכו לישראליות לכל דבר ועניין, וזה באמת לא משנה אם המקור שלהן בבלקן, בקפריסין או בכל מקום אחר בעולם. הגבינות הנפלאות האלו הן חלק בלתי נפרד מהמטבח הישראלי, מככבות בהרבה סוגים של מנות, נלמדות בקורסי בישול שונים כמו טבחות סוג 1 ונראה שהן כאן כדי להישאר.

 

רוצים ללמוד עוד על קולינריה ישראלית ועולמית, לשפר את יכולות הבישול והאפייה שלכם ואולי אפילו להפוך את זה למקצוע רווחי? זה הזמן להכיר את הקורסים המקצועיים של מכללת רימונים, המוסד המוביל בישראל ללימודי מלונאות וקריירה בתחום הקולינרי.

מאמרים שעשויים לעניין אותך

סוגי תפוחים

סוגי תפוחים

תפוחים הם בין הפירות הנפוצים והמגוונים ביותר ברחבי העולם, ואנשים רבים אוהבים את הטעם המיוחד שלהם והיתרונות התזונתיים שלהם. עם היסטוריה בת אלפי שנים, תפוחים

קרא עוד »
גבינה צרפתית

גבינה צרפתית

גבינה צרפתית היא מצרך מבוקש בעולם הקולינריה, ויש בקטגוריה הזאת מגוון מרשים של טעמים, מרקמים וניחוחות בני מאות שנים. צרפת ידועה כארץ הגבינות, ומתהדרת במורשת

קרא עוד »
גלילה לראש העמוד