אגוז ברזיל: אוצר טבעי מהאמזונס

אגוז ברזיל

אגוז ברזיל, שלעתים קרובות מאפיל על אגוזים נפוצים יותר כמו שקדים ואגוזי מלך, תופס מקום ייחודי בעולם מזון הבריאות. ילידי יערות הגשם באמזונס, אגוזים אלה הם לא רק מצרך בסיסי בתזונה של אנשים רבים בדרום אמריקה, אלא גם צוברים פופולריות עולמית בשל הפרופיל התזונתי העשיר שלהם ויתרונות בריאותיים רבים. אגוזי ברזיל, הידועים בגודלם הגדול, במרקם הקרמי ובטעם הייחודי שלהם, הם יותר מסתם חטיף טעים. מאמר זה יחקור מהו אגוז ברזיל, ערכו התזונתי, תכונותיו, יתרונותיו, הצריכה היומית המומלצת, ומדוע הוא הפך למוצר חובה בדיאטות רבות.

מהו אגוז ברזיל?

אגוז ברזיל (או בשמו המדעי Bertholletia excelsa) הוא אגוז הגדל על עץ דרום אמריקאי הנפוץ באזור האמזונס בברזיל, וגם באזור המדינות גויאנה, ונצואלה, קולומביה, פרו ובוליביה. העץ שעליו האגוזים האלו גדלים יכול לחיות 500 שנה ואפילו יותר, והפירות שהוא מגדל יכולים להגיע לגודל של 2 קילו ולגודל של 15 ס"מ. בתוך הפירות של העץ יש 10 עד 25 זרעים, שהם האגוזים שאנחנו מכירים וקוראים להם אגוז ברזיל או שקד ברזילאי (אם כי הם לא אגוזים וגם לא שקדים). לכל אגוז יש קליפה קשה ועצית העוטפת את הזרעים שאנחנו נהנים לאכול.

אגוז ברזיל ערך תזונתי

באגוזי ברזיל יש הרבה חומרים מזינים – יש בהם תכולת סלניום גבוהה, שהוא מינרל חיוני בעל תפקיד חשוב בתפקודי גוף שונים כמו תמיכה במערכת החיסון והבריאות של בלוטת התריס. אגוז ברזיל יחיד יכול לספק סלניום בכמות הגבוהה מהצריכה היומית המומלצת, מה שהופך אותו לאחד המקורות התזונתיים המרוכזים ביותר של המינרל הזה.

אגוזי ברזיל גם מכילים כמות גדולה של שומנים בריאים, בעיקר חומצות שומן חד בלתי רוויות וחומצות שומן רב בלתי רוויות, אשר משפרות את בריאות הלב. הם גם מקור מצוין לחלבון, לסיבים, למגנזיום, לזרחן ולנוגדי חמצון כמו ויטמין E.

הערך התזונתי של אגוז ברזיל הוא טוב, אך חשוב לשים לב לכמות שאתם צורכים בשל תכולת הקלוריות הגבוהה שלו. 100 גרם של אגוזים מכיל 659 קלוריות, ולכן חשוב שלא לצרוך יותר מדי אגוזי ברזיל – ברוב המקרים אפילו אגוז אחד יספק לכם את כל מה שאתם צריכים.

אגוז ברזיל סגולות ויתרונות

אחד היתרונות של אגוז ברזיל הוא יכולתו לשפר את תפקוד בלוטת התריס בזכות הכמות הגבוהה של סלניום שיש בו. סלניום הוא מרכיב קריטי של סלנופרוטאינים, אשר מעורבים בייצור ההורמונים של בלוטת התריס. רמות סלניום מספקות בגוף יכולות לעזור למנוע הפרעות בבלוטת התריס, כגון תת-פעילות של בלוטת התריס, ולשפר את הבריאות הכללית. כמו כן, הסלניום וגם הכמות של ויטמין E שיש באגוזי ברזיל תורמים לצמיחת שיער בריאה יותר, לשיפור בריאות הקרקפת ולהפחתת החומרה של נשירת שיער. החומרים המזינים האלה עוזרים להגן על זקיקי השיער מפני נזקים, לחזק את השיער ולהוסיף לו ברק.

אגוזי ברזיל קשורים גם לשיפור בריאות הלב. השומנים הבריאים, הסיבים התזונתיים ונוגדי החמצון הנמצאים בהם יכולים לעזור להפחית את רמות הכולסטרול בדם, להוריד את לחץ הדם ולהפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם. יתר על כן, לחומרים התזונתיים באגוזי ברזיל יש תכונות אנטי-דלקתיות היכולות לסייע בהפחתת דלקת בכל הגוף.

אגוז ברזיל: כמה כדאי לאכול ביום?

הצריכה היומית המומלצת של אגוזי ברזיל היא בדרך כלל אגוז אחד עד שלושה אגוזים ליום. כמה אגוזי ברזיל ביום מספיקים כדי לענות על צרכי הסלניום של הגוף מבלי להסתכן בצריכת יתר או בהכנסת כמות גדולה מדי של קלוריות לגוף. חשוב לדעת שצריכת יתר של אגוזי ברזיל עלולה להוביל להרעלת סלניום, ואגוז ברזיל יכול להיות מסוכן אם אוכלים ממנו יותר מדי. תסמינים של הרעלת סלניום כוללים בעיות במערכת העיכול, נשירת שיער, עייפות ואפילו סיבוכים בריאותיים חמורים יותר במקרים קיצוניים. מומלץ להתחיל אפילו בכמות הכי קטנה שיש, כלומר אגוז אחד בלבד ביום, ולראות איך הגוף מגיב אליו.

 

חשוב לאחסן כמו שצריך אגוזי ברזיל כדי לשמור על הטריות שלהם ולמנוע עובש – הם מכילים כמות גבוהה של שומנים שיכולים להתקלקל במהירות. בדומה לאחסון פירות וירקות אחרים, מומלץ לאחסן אגוזי ברזיל במקום קריר ויבש והרחק מאור שמש ישיר עדי להאריך את חיי המדף שלהם ולשמור על הערך התזונתי שלהם.

לסיכום

אגוזי ברזיל הם מזון מזין ומועיל מאוד שאפשר לשלב בקלות בתפריט התזונה שלכם. יש בו הרבה סלניום, ויטמין E ועוד חומרים חשובים לגוף כולו, אבל יש לו גם ערך קלורי גבוה וסכנה להרעלת סלניום בצריכת יתר, ולכן הכמות המומלצת היא לרוב אגוז אחד עד שלושה מדי יום.

אצלנו באתר מכללת רימונים תוכלו לקרוא עוד מידע רב ומעניין על עולם הבישול והקולינריה באופן כללי, למשל מה ההבדל בין שף לטבח, והרבה מתכונים למנות שאתם יכולים להכין בעצמכם ממש בבית. אתם מוזמנים גם לקרוא מידע נוסף על קורסים ושיעורים שאנחנו מעבירים, למשל קורס קונדיטוריה או סדנאות בישול לכל הרמות. נשמח לעמוד לשירותכם כדי לספק לכם מידע והמלצות.

 

 

מאמרים שעשויים לעניין אותך

אנדיב

אנדיב

אנדיב הוא ירק עלים בעל טעם מריר ומרקם קראנצ'י שאפשר להוסיף לסלטים ולמנות שונות. אפילו שהטעם שלו הוא לא בהכרח הפייבוריט של כולם, מומלץ מאוד

קרא עוד »
אסאי

אסאי

פרי האסאי הוא ממש לא חדש בעולם, אבל במאה ה-21 הפופולריות שלו שברה שיאים בעולם כולו. הפרי הקטן הזה נחשב למזון-על בעל יתרונות בריאותיים רבים,

קרא עוד »
אוכל רוסי

אוכל רוסי

המטבח הרוסי עשיר בהיסטוריה ומגוון בטעמים, והוא משקף את המרחב הגאוגרפי והמורשת התרבותית העצומה של המדינה. האוכל הרוסי מציע חוויה קולינרית ייחודית שהתפתחה במשך מאות

קרא עוד »
גלילה לראש העמוד