המטבח הישראלי: הכול על המטבח המעניין בעולם

המטבח הישראלי

המטבח הישראלי מאופיין בקיבוץ גלויות של מנות רבות ממגוון מדינות ועדות, לצד מאכלים שמקורם בישראל כמו הפתיתים ושקדי המרק. אבל האם המטבח הישראלי אכן קיים? כיצד תרמו העדות השונות לגיוון של המטבח הישראלי, ואילו קינוחים נחשבים לפופולאריים במטבח זה? כל התשובות ומידע נוסף במאמר שלפניכם. הכינו את הסירים והמחבתות, אנחנו מתחילים.

המטבח הישראלי – האם הוא בכלל קיים?

קיימת מחלוקת בנוגע לשאלה אם המטבח הישראלי קיים? הטוענים כי לא קיים מטבח ישראלי מסבירים כי:

  • ישראל היא מדינה יחסית חדשה, ולכן אין בה עדיין מסורת בישול רבת שנים
  • רוב המאכלים הישראליים למעשה לקוחים מהמטבח היהודי או המטבח המזרח תיכוני

מנגד, הטוענים לקיומו של המטבח הישראלי מסבירים כי:

  • מטבחים רבים משפיעים זה על זה ולוקחים השראה ממטבחים אחרים, כמו המטבחים האסייתיים.
  • מאכלים לאומיים רבים של מדינה מסוימת מקורם במטבח אחר, כמו ההמבורגר של ארצות הברית שמקורו בגרמניה.
  • מנות רבות המוגשות ונאכלות בישראל לא נמצאות בשום מקום אחר, ולרוב מדובר בשילוב אלמנטים בין המטבח המזרח תיכוני למטבח היהודי, או למטבחים אחרים.

המטבח היהודי המסורתי

ישנן מנות עדתיות רבות המהוות חלק בלתי נפרד מהמטבח הישראלי:

העדה האשכנזית

הביאה מנות כמו מרק עוף, שניצל, הרינג, אורז לבן ופירה, סלטים כמו סלט ביצים, כרוב כבוש וכבד קצוץ, ומאכלים נפוצים כמו גפילטע פיש, קרעפלך וקוגל אל המטבח הישראלי. כמו כן, ישנם מאכלי חג רבים שמקורם בעדה האשכנזית, כמו מצה בריי ולביבות, וכן קינוחים כמו רוגעלך, סברינה וסהרונים. ישנם גם קינוחי חג כמו הסופגניות של חנוכה, אוזני המן של פורים וקרמבו שנמכר בימי החורף.

עדות צפון אפריקה

העדה התוניסאית, המרוקאית והעדה הטריפוליטאית הביאו למטבח הישראלי את הקוסקוס והמפרום, כמו גם השקשוקה, המטבוחה, סלט הפלפלים והפלפלים הקלויים. מנות נוספות של עדות אלה הן חריימה, מופלטה, מג'דרה, ספינג' ועוגיות מעמול.

עדות הבלקן

העדות שמוצאן מאלבניה, מקדוניה ובולגריה תרמו למטבח הישראלי את הבורקס, היוגורט, עלי הגפן הממולאים ואת האיקרה. המטבח של עדות הבלקן מהווה גם חלק חשוב ובלתי נפרד במטבח הירושלמי והטברייני, אשר התפתחו עוד לפני העלייה הראשונה בשנים 1904-1881.

העדה התימנית

הביאה למטבח הישראלי מאכלים כמו ג'חנון, מלאווח, לחוח, סחוג ומגוון מרקים.

העדה העיראקית

הביאה מנות כמו עמבה, קובה, חביתת ירק, סמבוסק, סביח וירקות מוחמצים מעורבים.

עדות אמריקה הצפונית

הביאו את גבינת הקוטג', המבורגר ופיצה.

המטבח הטורקי

תרם למטבח הישראלי את השווארמה, הבורקס הטורקי, הקפה הטורקי וכן הביא לשימוש במי ורדים.

המזרח תיכוני

הביאו את הבורגול, הצ'ילי, הסילאן, החומוס, הטחינה ותבלינים שונים כמו הל, ציפורן וקינמון.

המטבח המזרח תיכוני

המטבח המזרח תיכוני הוא המטבח הפופולארי בישראל, אשר עושה שימוש בשיטות בישול כמו צלייה בגריל, בישול בנוזלים, אידוי בשומן, אפייה וטיגון, ותרם מגוון מנות ומאכלים למטבח הישראלי:

  • סלטים – דוגמאות לסלטים שנלקחו מהמטבח המזרח תיכוני הן חומוס וטחינה, סלטים מעדות שונות כמו מטבוחה וסלט מיונז וכן סלטים ממטבחים זרים כמו סלט קולסלו, סלט כרוב, סלט טאבולה וסלט חצילים במגוון גרסאות. ישנם גם סלטים מקומיים שפותחו בארץ כמו סלט אבוקדו, סלט חצילים בטעם כבד וסלט ישראלי.
  • מטבלים – מטבלים חריפים שונים על בסיס פלפלים חריפים ושום, כמו סחוג, אריסה, פלפל צ'ומה וצ'או, וכן מטבלים נוספים כמו עמבה, חילבה, לאבנה וסילאן.
  • פיצוחים – גרעיני חמנייה, גרעיני אבטיח, פיסטוקים, אגוזי קשיו ושקדים מלוחים.
  • חמוצים – במטבח הישראלי עושים שימוש בחמוצים כמתאבן לפני הארוחה או כליווי לארוחה. החמוצים הפופולאריים הם זיתים ומלפפונים חמוצים, אך קיימים גם סוגי ירקות כבושים אחרים כמו סלקים, כרוב או צנוניות.
  • משקאות – המשקאות המקובלים בישראל הם על בסיס פירות הדר כמו מיץ תפוזים, מיץ אשכוליות, לימונדה ולימונענע. משקאות נוספים הם מיץ רימונים, סחלב ותה נענע.
  • כריכים – כמו סביח, סנדוויץ' טוניסאי ופריקסה.
  • חומוס, צ'יפס, סלט – מושג זה מתאר את מגוון התוספות שמוכנסות לתוך פיתה של מנה המרכזית, שלרוב תהיה פלאפל, שווארמה או בשר צלוי.
  • מאפים – מגוון מאפים השתרשו במטבח הישראלי כמו בורקס, מלאווח, ג'חנון, לחמג'ון, בייגלה ירושלמי, רוגלך, עוגיות סהרונים, עוגיות מעמול ועוגיות מרוקאיות.

היבטים קולינריים במטבח הישראלי

המטבח הישראלי מכיל כמה צדדים קולינריים המשולבים בתוכו:

  • שילוב מאכלים – שימוש בכמה מאכלים ליצירת מנה חדשה כמו שניצל בפיתה, מלאווח פיצה או שניצל ואורז. בקורס אומנות הבישול לימודי טבחות סוג 1 לומדים כיצד לשלב בין מאכלים שונים בעזרת שיטות בישול שונות ומגוונות.
  • מאכלים מקוריים – ישנם מאכלים שיוצרו לראשונה בישראל, כמו הפתיתים אשר פותחו בתקופת הצנע כתחליף לאורז ולקוסקוס, וכן שקדי מרק שפותחו בתחילת שנות החמישים. בקורס לימוד טבחות מתקדם – אומנות הבישול סוג 4,3,2 לומדים כיצד לפתח מתכונים מקוריים לצד שדרוג מתכונים קיימים.
  • מאכלים משופרים – מנות שנוצרו ברחבי העולם אך שודרגו במתכון ישראלי ייחודי כמו קוטג', קרמבו, במבה ומרק כתום.
  • דפוס תרבות – ארוחות הידועות בשל הרכבן העשיר, כמו ארוחת בוקר ישראלית או סביח.

מתוק לו מתוק לו

ישנם חטיפים, ממתקים ומעדנים רבים אשר צברו תאוצה ופופולאריות במטבח הישראלי:

  • מילקי – מעדן חלב של חברת שטראוס, אשר מורכב משכבת פודינג ועליה שכבת קצפת. לאורך השנים נוצרו גרסאות רבות למעדן המילקי, כמו מילקי בתוספת עדשי שוקולד או פתיתי שוקולד מריר, מילקי שכולו קצפת המוגש עם כפית שוקולד ועוד.
  • קרמבו – ממתק שמקורו באירופה ונמכר בישראל בעיקר בעונת החורף. שמו העברי הוא הלחם של המילים "קרם" ו"בו" (בתוכו).
  • ביסלי – חטיף מלוח של חברת אוסם. החטיף יוצר לראשונה בשנת 1975 ושווק בהתחלה בשלושה טעמים עיקריים: בצל, גריל ופלאפל, ובהמשך גם בטעם ברביקיו.
  • במבה – חטיף בטעם בוטנים של חברת אוסם אשר יוצר לראשונה בשנת 1964. בהתחלה שווק בטעם גבינה, ובהמשך נוספו הטעמים בוטנים, גריל, קורן וקימל, אך בהמשך שווק רק בטעם בוטנים. החברות המתחרות מייצרות חטיפים דומים בשמות פרפר – של תלמה ושוש – של עלית. היום זהו החטיף הנמכר ביותר בישראל.

לסיכום

המטבח הישראלי מאופיין במאכלים רבים של עדות שונות, כמו השניצל של העדה האשכנזית והקוסקוס של עדות צפון אפריקה. המטבח המזרח תיכוני גם הוא פופולארי בישראל, ותרם מגוון סלטים, מאפים ומטבלים למטבח הישראלי. גם הקינוחים צברו תאוצה וייחודיות במטבח הישראלי כמו המילקי, הקרמבו והבמבה. המטבח הישראלי מתייחד בשילוב מאכלים שונים לכדי יצירת מאכלים מקוריים, וכן שיפור מתכונים קיימים ודפוס תרבות של ארוחות בעלות הרכב עשיר.

מאמרים שעשויים לעניין אותך

גלילה לראש העמוד